Ţinând
cont că apa destinată consumului uman trebuie să fie lipsită de orice
microorganisme sau substanţe care prin număr sau concentraţie pot afecta sănătatea
publică, în cadrul Companiei de Apă există un laborator de analize
microbiologice, organoleptice şi fizico - chimice. În acest laborator, pe lângă
controlul fluxului tehnologic care presupune controlul complet atât al apei
brute cât şi cel al apei clorinate pompate în reţeaua de distribuţie, se
face şi monitorizarea de control a zonelor de aprovizionare care verifică
periodic calitatea organoleptică şi microbiologică a apei potabile şi
eficienţa procedeelor de tratare, în special dezinfecţia.
Conform cerinţelor Legii
nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările ulterioare aduse
prin Legea 311/2004 şi a Hotărârii 974/2004 - Normă de supraveghere, inspecţie
sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, producătorii de apă
potabilă au obligaţia de a întocmi anual Programe de monitorizare de control
pentru staţiile de tratare, rezervoare şi zone de aprovizionare şi Programe
de monitorizare de audit pentru staţiile de tratare şi zone de aprovizionare.
Planul de monitorizare conţine:
1.
Program de monitorizare de control la ieşirea din staţiile de tratare
2.
Program de monitorizare de control la ieşirea din rezervoare
3.
Program de monitorizare de control pentru zonele de aprovizionare
4.
Program de monitorizare de audit pentru staţiile de tratare
5.
Program de monitorizare de audit pentru zonele de aprovizionare
1.
Programul de monitorizare de control al apei potabile la staţiile de tratare
a fost stabilit în funcţie de sursa de alimentare şi debitul fiecărei staţii.
- SP1+SP3
au ca sursă de alimentare drenul de la SP1 şi un debit total de 32.900
mc/zi
- SP2
are ca sursă de alimentare drenul de la SP2 şi un debit de 10.100 mc/zi
- SP4
are ca sursă de alimentare drenul de la SP4 şi un debit de 24.200 mc/zi
Punct de prelevare
|
Nr. standard de probe
bacteriologice de prelevat/an
|
Nr. standard de probe chimice
de prelevat /an
|
Staţia
de tratare nr.1 + nr.3
|
365
|
156
|
Staţia
de tratare nr.2
|
208
|
52
|
Staţia
de tratare nr.4
|
365
|
104
|
Indicatorii
analizaţi şi metodele de analiză pentru
monitorizarea
de control la ieşirea din staţiile de tratare
Nr. crt.
|
Parametri determinaţi
|
Legea 458 /2002
|
Parametru
|
U.M.
|
Valoare
|
Metoda de analiză
|
Parametri bacteriologici
|
1
|
Streptococi
fecali
|
nr./100
|
0
|
SR
EN ISO 7899-2/04
|
2
|
Clor rezidual total
şi liber
|
mg/l
|
0.5
|
STAS
6364 / 78
|
3
|
E.
Coli(ca şi coli fecali
|
nr./100
|
0
|
SR
EN ISO 9308/04
|
Parametri chimici şi
bacteriologici
|
1
|
Culoare
|
*
|
A.C.
|
SR
ISO 7887/97
|
2
|
Gust
|
*
|
A.C.
|
SR
EN 1622/2000
|
3
|
Miros
|
*
|
A.C.
|
SR
EN 1622/2000
|
4
|
Turbiditate
|
UNT
|
≤5
|
SR
EN ISO 7027/01
|
5
|
pH
|
unit de pH
|
≥6.5;≤9.5
|
SR
ISO 10523/97
|
6
|
Indice
de permanganat
|
mgO2/l
|
5
|
SR
EN ISO 8467
|
7
|
Amoniu
|
mg/l
|
0.5
|
SR
ISO 7150-1/01
|
8
|
Nitraţi
|
mg/l
|
50
|
SR
ISO 7890-3/00
|
9
|
Nitriţi
|
mg/l
|
0.5
|
SR
ISO 6777/02
|
10
|
Durit.
totală
|
grade germ. minim
|
min.5
|
SR
ISO 6059/84
|
11
|
Sulfaţi
|
mg/l |
250 |
Kit
HACH
|
12
|
Cloruri
|
mg/l |
250 |
SR
ISO 9297 /01
|
13
|
Sodiu
|
mg/l |
200 |
-
|
14
|
Conductivitate
|
ľS/cm la 20şC |
2500 |
SR
EN 27888/97
|
15
|
Coliformi
totali
|
nr /100 ml |
0 |
SR
EN ISO 9308-1/04
|
16
|
Bacterii
la 37şC
|
nr /cm3 |
20 |
SR
EN ISO 6222/04
|
17
|
Bacterii
la 22şC
|
nr /100 ml |
0 |
SR
EN ISO 6222/04
|
A.C.
- acceptabilă consumatorilor şi nici o modificare anormală
2.
Programul de monitorizare de control la ieşirea din rezervoarele de apă
potabilă
S.C.
Compania de Apă Oradea S.A. are trei rezervoare de înmagazinare a apei
potabile şi regularizare a presiunii în reţeaua de distribuţie care au următoarele
capacităţi:
1. Rezervorul
nr. 1 - 2.000 mc
2. Rezervorul
nr. 2 - 10.000 mc
3. Rezervorul
nr. 3 - 10.000 mc
Compartimentele
rezervoarelor 2 şi 3 sunt conectate hidraulic între ele, deci le considerăm o
singură sursă de apă.
Punct de prelevare
|
Nr. standard de probe
bacteriologice de prelevat/an
|
Nr. standard de probe chimice
de prelevat /an
|
Rezervorul
nr.1
|
52(săptămânal)
|
52(săptămânal)
|
Amestec
rezervoare nr.2,3
|
52(săptămânal)
|
52(săptămânal)
|
Indicatorii
analizaţi şi metodele de analiză pentru
monitorizarea
de control la ieşirea din rezervoare
Nr.crt.
|
Parametri
determinaţi
|
Legea
458 /2002 şi Legea 311/2004
|
Parametru
|
U.M.
|
Valoare
limită
|
Metoda
de analiză
|
1
|
Streptococi
fecali
|
nr./100
cm3
|
0
|
SR
EN ISO 7899-2/04
|
2
|
Clor
rezidual total şi liber
|
mg/l
|
0.25
|
SR
ISO 7393-2/02
|
3
|
E.
Coli
|
nr./100
cm3
|
0
|
SR
EN ISO 9308 / 04
|
4
|
Coliformi
totali
|
nr
/100 cm3
|
0
|
SR
EN ISO 9308-1/04
|
5
|
Bacterii
la 37ºC
|
nr
/ cm2
|
20
|
SR
EN ISO 6222/04
|
Bacterii
la 22ºC
|
nr
/ cm2
|
100
|
SR
EN ISO 6222/04
|
6
|
Turbiditate
|
NTU
|
≤5
|
SR
EN ISO 7027/01
|
3.
Program de monitorizare de control pentru zonele de aprovizionare
Pentru
că o zonă de aprovizionare reprezintă un teritoriu în care se distribuie apă
potabilă, care are aceiaşi presiune, aceleaşi caracteristici ale sistemului
de distribuţie, în care calitatea apei potabile nu se modifică semnificativ
şi punctul de prelevare este reprezentativ pentru întreaga zonă într-un
an, în municipiul Oradea s-a stabilit un număr de patru zone de aprovizionare.
Nr. crt.
|
Zona de aprovizionare
|
Sursa de alimentare
|
Nr. consum. / zonă
|
1.
|
Mal
drept Crişul Repede
|
SP1+SP3+rezerv. 2+3
|
96.155
|
2.
|
Mal
stâng Crişul Repede
|
SP2+SP4
|
83.458
|
3.
|
str: Piatra
Craiului, Cantonului, Sofiei, Emil Isac
|
Rezervorul nr.1
|
200
|
4.
|
Comuna
Oşorhei
|
SP4
|
1000
|
În
funcţie de numărul de consumatori rezidenţi în fiecare zonă de
aprovizionare, din tabelele cuprinse în Normele de supraveghere sanitară şi
monitorizare a calităţii apei potabile se stabileşte numărul standard de
probe necesare a fi recoltate într-un an.
MONITORIZAREA
DE CONTROL PENTRU ZONELE DE APROVIZIONARE
Punct de prelevare
|
Nr.
standard de probe bacteriologice prelevate / an
|
Nr.
standard de probe chimice prelevate / an
|
Zona
de aprovizionare nr.I
|
230
|
104
|
Zona
de aprovizionare nr.II
|
200
|
104
|
Zona
de aprovizionare nr.III
|
12
|
4
|
Zona
de aprovizionare nr.IV
|
12
|
6
|
Deoarece
zonele de aprovizionare nr. I şi nr. II sunt extinse ca suprafaţă, s-au
stabilit împreună cu D.S.P. - Igiena mediului, câte 12 puncte de prelevare
pentru fiecare zonă.
Pentru zona de aprovizionare nr. I (mal drept) au fost stabilite următoarele 12
puncte de prelevare :
Nr. crt.
|
Adresa
|
Punct de recoltare
|
1.
|
str. Matei Corvin
|
Real 2
|
2.
|
str. Bihorului
|
S.C. Arnos
|
3.
|
Piaţa Rogerius
|
robinet piaţă
|
4.
|
Şoseaua Borşului
|
S.C. Scorpion - cafe bar
|
5.
|
B-dul Dacia
|
Pensiunea Venus
|
6.
|
Str. republicii
|
Spital CFR
|
7.
|
str. Izvorului - spălătorie
spital T.B.C.
|
spălătorie spital
T.B.C.
|
8.
|
str. Louis Pasteur
|
Spitalul nr. 6
|
9.
|
Gara Episcopia
|
Gara Episcopia
|
10.
|
str.
M. Eminescu
|
Administraţia
taberelor
|
11.
|
Piaţa Decebal
|
robinet piaţă
|
12.
|
Str. Petru Rareş
|
Sediu reţele Compania
de Apă
|
Pentru zona de aprovizionare nr. II (mal stâng) au fost stabilite următoarele
12 puncte de prelevare:
Nr. crt.
|
Adresa
|
Punct de recoltare
|
1.
|
str. Cazaban
|
robinet piaţă
|
2.
|
str. Calea Clujului
|
Mag Metro
|
3.
|
str. Meşteşugarilor
|
Pensiunea Ardealul
|
4.
|
str. Ogorului
|
Real 1
|
5.
|
Piaţa Mare
|
robinet piaţă
|
6.
|
str. Armatei Române
|
Cimitirul Rurikovcski
|
7.
|
str. Decebal
|
Staţia Peco OMV
|
8.
|
str. Războieni
|
Staţia Peco Rompetrol
|
9.
|
str. Leonardo da Vinci
|
Braseria Salca
|
10.
|
Str.
Nufărului
|
Complexul Lotus
|
11.
|
str. Calea Clujului
|
Staţia Petrom
|
12.
|
Str. Duiliu Zamfirescu
|
Sediu Compania de Apă
|
Pentru zona de aprovizionare nr. III a fost stabilit un punct de prelevare:
1.
|
str.
Piatra Craiului
|
nr.
12 - A.B.C.
|
Pentru zona de aprovizionare nr. IV a fost stabilit un punct de prelevare:
1.
|
comuna
Oşorhei
|
ultima
cişmea stradală
|
Pe
lângă aceste programe de monitorizare de control a calităţii apei
pentru anul 2010 s-a încheiat un contract pentru monitorizarea de audit cu
Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
La
24 de ore de la remedierea avariilor survenite pe reţeaua de distribuţie, se
prelevează probe de apă care sunt analizate în cadrul laboratorului pentru a
controla efectul dezinfecţiei locale din conducta avariată.
În
pagina "Informaţii clienţi" se poate vizualiza buletinul săptămânal
privind analiza calităţii apei potabile furnizate de S.C. Compania de Apă
Oradea S.A.
Indicatorii
analizaţi şi metodele de analiză pentru
monitorizarea
de control la consumator
Nr.
crt.
|
Parametri
determinaţi
|
Legea
458 /2002 şi Legea 311/2004
|
Parametru
|
U.M.
|
Valoare
limită
|
Metodă
de analiză
|
Parametri
bacteriologici
|
1
|
Streptococi
fecali
|
nr./100
cm3
|
0
|
SR
EN ISO 7899-2/04
|
2
|
Clor
rezidual total şi liber
|
mg/l
|
0.25
|
SR
ISO 7393-2/02
|
3
|
Coliformi
totali
|
nr
/100 cm3
|
0
|
SR
EN ISO 9308-1/04
|
4
|
E.
Coli
|
nr./100
cm3
|
0
|
SR
EN ISO 9308 / 04
|
Parametri
chimici
|
1
|
Culoare
|
*
|
A.C.
|
SR
ISO 7887/97
|
2
|
Gust
|
*
|
A.C.
|
SR
EN 1622/2000
|
3
|
Miros
|
*
|
A.C.
|
SR
EN 1622/2000
|
4
|
Turbiditate
|
NTU
|
≤5
|
SR
EN ISO 7027/01
|
5
|
pH
|
unit
de pH
|
≥6.5;≤9.5
|
SR
ISO 10523/97
|
6
|
Indice
de permanganat
|
mgO2/l
|
5
|
SR
EN ISO 8467
|
7
|
Amoniu
|
mg/l
|
0.5
|
SR
ISO 7150-1/01
|
8
|
Nitraţi
|
mg/l
|
50
|
SR
ISO 7890-3/00
|
9
|
Nitriţi
|
mg/l
|
0.5
|
SR
ISO 6777/02
|
10
|
Durit.
totală
|
grade
germ. minim
|
min.5
|
SR
ISO 6059/84
|
11
|
Conductivitate
|
µS/cm
la 20ºC
|
2500
|
SR
EN 27888/97
|
A.C.
- acceptabilă consumatorilor şi nici o modificare anormală
ANALIZE
TERŢI
Laboratorul
de Apă Potabilă efectuează contra cost analize pentru apa potabilă pentru
persoane fizice sau persoane juridice care doresc să-si analizeze apele
din propriile fântâni, puţuri, etc. Cei interesaţi se vor adresa
Compartimentului SSM Calitate Mediu pentru comunicarea condiţiilor de
prelevare, preţul şi modalitatea de plată. Preţurile pentru fiecare
indicator de calitate au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al
Companiei de Apă.
|