Parlamentul Romaniei

 
Lege nr. 311/2004

din 28/06/2004
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 582 din 30/06/2004

pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile


 

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

   Art. I. - Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
   1. La articolul 2, dupa litera b) a punctului 1 se introduce litera c) cu urmatorul cuprins:
    "c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice; in functie de conditiile locale specifice, autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pot face exceptie de la valorile parametrilor de calitate, dar fara sa fie pusa in pericol sanatatea consumatorilor."
   2. La articolul 5, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Calitatea apei potabile trebuie sa corespunda valorilor stabilite pentru parametrii prevazuti in anexa nr. 1. In privinta parametrilor prevazuti in tabelul 3 din anexa nr. 1, valorile lor sunt stabilite in scopul evaluarii calitatii apei potabile in programele de monitorizare si in vederea indeplinirii obligatiilor prevazute la art. 8."
   3. La articolul 6, partea introductiva a alineatului (1) si alineatul (3) vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 6. - (1) Calitatea apei potabile este corespunzatoare cand valorile stabilite pentru parametrii de calitate sunt in conformitate cu prevederile art. 5, in urmatoarele puncte de prelevare a probelor:
   
   ............................................................................................
    (3) In cazul constatarii situatiei prevazute la alin. (2), se va proceda astfel:
    a) producatorii, respectiv distribuitorii de apa potabila, notifica proprietarii cu privire la masurile adecvate de remediere si intretinere a retelei sau a tehnicilor adecvate de tratare, ce trebuie luate in scopul de a reduce sau de a elimina riscul de neconformare la parametrii de calitate a apei potabile, simultan cu informarea autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
    b) autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, notifica consumatorii in cauza cu privire la masurile suplimentare ce trebuie adoptate, daca acestea se impun, pentru prevenirea imbolnavirilor."
   4. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduc alineatele (11) si (12) cu urmatorul cuprins:
    "(11) Producatorii si distribuitorii de apa potabila asigura conformarea la parametrii de calitate si finantarea monitorizarii de audit si de control a calitatii apei potabile.
    (12) Autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, asigura supravegherea si controlul monitorizarii calitatii apei potabile in scopul verificarii faptului ca apa distribuita consumatorului se conformeaza la cerintele de calitate si nu creeaza riscuri pentru sanatatea publica."
   5. La articolul 7, dupa alineatul (5) se introduce alineatul (51) cu urmatorul cuprins:
    "(51) Lista laboratoarelor inregistrate, care efectueaza monitorizarea calitatii apei, se face publica de catre Ministerul Sanatatii."
   6. La articolul 7, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:
    "(6) Se pot utiliza si alte metode de analiza in afara celor prevazute in anexa nr. 3, daca se probeaza ca rezultatele obtinute sunt comparabile. Laboratoarele care au recurs la metode alternative vor prezenta toate informatiile de validare a acestora, conform anexei nr. 3."
   7. La articolul 8, alineatul (5) se abroga.
   8. La articolul 13, alineatele (1), (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Autoritatile administratiei publice locale vor coordona elaborarea planurilor de conformare, incluzand calendarul si costul masurilor necesare pentru asigurarea conformarii producatorilor si distribuitorilor de apa potabila la cerintele prevederilor prezentei legi.
    (2) Ministerul Sanatatii va lua toate masurile pentru asigurarea capacitatilor de realizare a monitorizarii de audit a calitatii apei potabile, in vederea prevenirii riscurilor pentru sanatatea publica, pana la data de 31 decembrie 2005.
   
   ............................................................................................
    (4) Producatorii, respectiv distribuitorii de apa, vor lua toate masurile necesare pentru asigurarea conformarii la prevederile prezentei legi, fara a aduce prejudicii notelor 2, 4 si 10 la tabelul 2 din anexa nr. 1, pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cu exceptia celor care vor obtine perioada de tranzitie."
   9. Dupa articolul 14 se introduc articolele 141-143 cu urmatorul cuprins:
    "Art. 141. - (1) Sursele ce asigura apa potabila in mediul rural, respectiv fantani, puturi de mica adancime si captari de apa, exploatate in sistem local, vor fi controlate, la un interval de 1-3 luni, prin prelevare de probe de apa si analize de laborator.
    (2) Starea de apa potabila sau apa nepotabila, constatata in baza analizelor efectuate de un laborator abilitat, va fi consemnata pe o placuta aplicata la vedere, pe sau in vecinatatea sursei de apa.
    (3) In cazul in care analizele de laborator vor indica o apa care nu indeplineste conditiile de potabilitate, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor si pentru irigatii.
    Art. 142. - Detinatorii si utilizatorii surselor de apa prevazute la art. 141 au obligatia sa asigure accesul la sursa de apa a organelor de control pentru prelevarea de probe si sa ia toate masurile pentru a asigura protejarea acesteia impotriva contaminarilor de orice fel.
    Art. 143. - Costurile de prelevare si analiza a probelor de apa prelevate sunt suportate de catre proprietarul sursei de apa."
   10. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 15. - Anexele nr. 1-3 se actualizeaza periodic prin hotarare a Guvernului."
   11. Anexele nr. 1 si 3 vor avea urmatorul cuprins:

    "ANEXA Nr. 1

    Parametrii de calitate ai apei potabile

    1. Parametrii de calitate ai apei potabile
    Parametrii de calitate sunt microbiologici, chimici si indicatori.
    2. Valorile si concentratiile maxime admise pentru parametrii de calitate ai apei potabile sunt conform tabelelor 1 A, 1 B, 2 si 3.

    Tabel 1 A
Parametrii microbiologici
   
--------------------------------------------------------------------------
Parametru Valoare admisa
(numar/100ml)
--------------------------------------------------------------------------
Escherichia coli (E. coli) 0
--------------------------------------------------------------------------
Enterococi 0
--------------------------------------------------------------------------
    Tabel 1 B
Parametrii microbiologici pentru apa comercializata
in sticle sau alte recipiente
   
--------------------------------------------------------------------------
Parametru Valoare admisa
--------------------------------------------------------------------------
Escherichia coli (E. coli) 0/250 ml
--------------------------------------------------------------------------
Enterococi 0/250 ml
--------------------------------------------------------------------------
Pseudomonas aeruginosa 0/250 ml
--------------------------------------------------------------------------
Numar de colonii la 220C 100/ml
--------------------------------------------------------------------------
Numar de colonii la 370C 20/ml
--------------------------------------------------------------------------
    Tabel 2
Parametrii chimici
   
--------------------------------------------------------------------------
Parametru Valoare Unitate
CMA de masura
--------------------------------------------------------------------------
Acrilamida1) 0,10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Arsen 10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Benzen 1,0 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Benz(a)piren 0,01 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Bor 1,0 mg/l
--------------------------------------------------------------------------
Bromati2) 10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Cadmiu 5,0 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Clorura de vinil1) 0,50 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Cianuri totale 50 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Cianuri libere 10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Crom total 50 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Cupru3),4) 0,1 mg/l
--------------------------------------------------------------------------
Dicloretan 3,0 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Epiclorhidrina1) 0,10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Fluor 1,2 mg/l
--------------------------------------------------------------------------
Hidrocarburi policiclice aromatice5) 0,10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Mercur 1,0 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Nichel3) 20 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Nitrati6) 50 mg/l
--------------------------------------------------------------------------
Nitriti6) 0,50 mg/l
--------------------------------------------------------------------------
Pesticide7),8) 0,10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Pesticide7),9) 0,50 µg/l
Total
--------------------------------------------------------------------------
Plumb3),10) 10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Seleniu 10 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Stibiu 5,0 µg/l
--------------------------------------------------------------------------
Tetracloretan si Tricloretena 10 µg/l
(suma concentratiilor compusilor
specificati)
--------------------------------------------------------------------------
Trihalometani11) 100 µg/l
Total
(suma concentratiilor compusilor
specificati)
--------------------------------------------------------------------------
    NOTA:
    1) Valoarea se refera la concentratia in apa a monomerului rezidual, calculata conform specificatiilor privind concentratia maxima eliberata de catre polimer in contact cu apa. Statiile de tratare vor notifica autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti utilizarea compusului in procesul de tratare a apei.
    2) Unde este posibil, valoarea concentratiei trebuie sa fie cat mai joasa, fara a compromite eficienta dezinfectiei. Pentru apa la care se refera art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d), respectarea in practica a valorii se va realiza in maximum 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, in primii 5 ani acceptandu-se pentru bromati o valoare de 25 µg/l.
    3) Valoarea se aplica la o proba de apa prelevata de la robinetul consumatorului, printr-o metoda de prelevare adecvata, astfel incat sa fie reprezentativa pentru cantitatea medie saptamanala ingerata de catre consumator. Metoda de monitorizare trebuie sa tina seama si de frecventa concentratiilor maxime care pot cauza efecte asupra sanatatii.
    4) Pentru cupru se accepta valoarea 2,0 mg/l, daca reteaua de distributie are componente din cupru, cu respectarea celor mentionate la pct. 3.
    5) Compusii specificati sunt: benzo(b)fluorantren, benzo(k)fluorantren, benzo(ghi)perilen, indeno(1,2,3-cd) piren.
    6) Se va aplica urmatoarea formula:
   
[nitrat]   [nitrit]
-------- + -------- <= 1,
50 3
    in care concentratiile de nitrati si nitriti sunt exprimate in mg/l.

    7) Prin pesticide se intelege: insecticide, erbicide, fungicide, nematocide, acaricide, algicide, rodendicide, slimicide organice, compusi inruditi (ca de ex.: regulatori de crestere) si metabolitii relevanti, produsii de degradare si de reactie. Se vor monitoriza numai pesticidele presupuse prezente in sursa de apa.
    8) Concentratia se refera la fiecare compus individual. Pentru aldrin, dieldrin, heptaclor si heptaclor epoxid, concentratia maxima este 0,030 µg/l.
    9) Prin Pesticide-Total se intelege suma tuturor compusilor individuali detectati si cuantificati in urma procedurii de monitorizare.
    10) Pentru apa la care se refera art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d), respectarea in practica a valorii se va realiza in maximum 15 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, in primii 5 ani acceptandu-se o valoare de 25 µg/l.
    11) Concentratia totala a THM trebuie sa fie cat mai mica, fara a compromite dezinfectia.
    Compusii individuali specificati sunt: cloroform, bromoform, dibromoclormetan, bromdiclormetan.
    Pentru apa la care se refera art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d), respectarea in practica a valorii se va realiza in maximum 10 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, in primii 5 ani acceptandu-se o valoare de 150 µg/l pentru concentratia totala a THM.

    Tabel 3
Parametrii indicatori
   
--------------------------------------------------------------------------------
Parametru Valoare Unitate
CMA de masura
--------------------------------------------------------------------------------
Aluminiu 200 µg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Amoniu 0,50 mg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Bacterii coliforme1) 0 numar/100 ml
--------------------------------------------------------------------------------
Carbon organic total Nici o modificare
(COT)2) anormala
--------------------------------------------------------------------------------
Cloruri3) 250 mg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Clostridium perfringens 0 numar/100 ml
(specia, inclusiv sporii)4)
--------------------------------------------------------------------------------
Clor rezidual liber 0,50 mg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Conductivitate3) 2.500 µS cm-1 la 200C
--------------------------------------------------------------------------------
Culoare Acceptabila
consumatorilor si
nici o modificare
anormala
--------------------------------------------------------------------------------
Duritate totala, minim 5 grade germane
--------------------------------------------------------------------------------
Fier 200 µg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Gust Acceptabil
consumatorilor si
nici o modificare
anormala
--------------------------------------------------------------------------------
Mangan 50 µg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Miros Acceptabil
consumatorilor si
nici o modificare
anormala
--------------------------------------------------------------------------------
Numar de colonii Nici o modificare
la 220C anormala
--------------------------------------------------------------------------------
Numar de colonii Nici o modificare
la 370C anormala
--------------------------------------------------------------------------------
Oxidabilitate5) 5,0 mg O2/l
--------------------------------------------------------------------------------
pH3),6) >= 6,5; <= 9,5 unitati de pH
--------------------------------------------------------------------------------
Sodiu 200 mg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Sulfat3) 250 mg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Sulfuri si hidrogen 100 µg/l
sulfurat
--------------------------------------------------------------------------------
Turbiditate7) <= 5 UNT
--------------------------------------------------------------------------------
Zinc 5.000 µg/l
--------------------------------------------------------------------------------
Tritiu8),9) 100 Bq/l
--------------------------------------------------------------------------------
Doza efectiva totala 0,10 mSv/an
de referinta9),10)
--------------------------------------------------------------------------------
Activitatea alfa 0,1 Bq/l
globala11)
--------------------------------------------------------------------------------
Activitatea beta 1 Bq/l
globala11)
--------------------------------------------------------------------------------
    NOTA:
    1) Pentru apa imbuteliata, unitatea de masura este numar/250 ml.
    2) Acest parametru va fi masurat numai pentru sistemele de aprovizionare care furnizeaza mai mult de 10.000 m3 pe zi.
    3) Apa nu trebuie sa fie agresiva.
    4) Acest parametru trebuie monitorizat atunci cand sursa de apa este de suprafata sau mixta, iar in situatia in care este decelat trebuie investigata si prezenta altor microorganisme patogene, ca de ex.: criptosporidium.
    5) Acest parametru se va analiza cand nu se poate sau nu este prevazuta determinarea carbonului organic total.
    6) Pentru apa plata imbuteliata, valoarea minima poate fi redusa pana la 4,5 unitati de pH. Pentru apa imbuteliata care contine in mod natural sau este imbogatita cu bioxid de carbon, valoarea pH-ului poate fi mai mica.
    7) Pentru apa rezultata din tratarea unei surse de suprafata nu se va depasi 1,0 UNT (unitati nefelometrice de turbiditate) inainte de dezinfectie.
    8) Frecventa, metodele si localizarile pentru monitorizare vor fi stabilite conform anexei nr. 2 pct. 1.3.
    9) Doza efectiva totala de referinta acceptata pentru un adult corespunde unui consum zilnic de 2 litri apa potabila pe o durata de un an. Monitorizarea tritiului si a radioactivitatii in apa potabila se face in cazul in care nu exista datele necesare pentru calcularea dozei efective totale. In situatia in care este demonstrat, pe baza unor monitorizari efectuate anterior, ca nivelurile de tritiu la doza efectiva totala de referinta sunt cu mult inferioare valorii parametrice, se poate renunta la monitorizarea tritiului.
    10) Exclusiv tritiu, potasiu-40, radon si descendentii radonului. Frecventa, metodele si localizarile pentru monitorizare vor fi stabilite conform anexei nr. 2 pct. 1.3.
    11) Caracterizarea calitatii apei din punct de vedere al continutului radioactiv se face prin masurarea activitatii alfa si beta globala. In cazul in care valoarea de referinta este depasita, este necesara determinarea activitatii specifice a radionuclizilor, conform Normelor de inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile."
   
   ............................................................................................
    "ANEXA Nr. 3

    SPECIFICATII
pentru analiza parametrilor

    Laboratoarele in care se efectueaza analiza probelor de apa pentru monitorizare trebuie sa aiba asigurat controlul calitatii analitice si sa fie supuse periodic unui control efectuat de un laborator aprobat de Ministerul Sanatatii pentru acest domeniu.
    1. Parametrii pentru care metodele de analiza sunt specificate:
    Bacterii coliforme si [Escherichia coli (E. coli)] (ISO 9308-1)
    Enterococi (ISO 7899-2)
    Pseudomonas aeruginosa (EN ISO 12780)
    Numarul de colonii la 220C (EN ISO 6222)
    Numarul de colonii la 370C (EN ISO 6222)
    Clostridium perfringens (inclusiv sporii)
    Filtrarea prin membrana, urmata de incubarea anaeroba a membranei pe agar m-PC (Nota 1) la 44±10C pentru 21±3 ore. Se numara coloniile de culoare galbena care vireaza in roz sau rosu dupa expunerea la vaporii de hidroxid de amoniu timp de 20-30 de secunde.
    NOTA: Compozitia mediului de agar m-PC este:
   
   Mediu de baza
Triptoza 30 g
Extract de drojdie 20 g
Sucroza 5 g
Hidroclorit de L-cisteina 1 g
MgSO4 • 7H2O 0,1 g
Rosu de bromcresol 40 mg
Agar 15 g
Apa 1.000 ml
    Se dizolva ingredientele mediului bazal, se corecteaza pH-ul la 7,6 si se autoclaveaza la 1210C timp de 15 minute. Se raceste si se adauga:
   
   D-cicloserina                                         400 mg                 
Polimixina-B sulfat 25 mg
Indosil-beta-D-glucozid 60 mg
0,5% solutie sterilizata si
filtrata de difosfat de fenoftaleina 20 ml
4,5% FeCl3 • 6H2O filtrata si sterilizata 2 ml.
    2. Parametrii pentru care sunt specificate caracteristicile de performanta:
    2.1. Metoda de analiza folosita trebuie sa fie capabila sa masoare cel putin o concentratie egala cu valoarea parametrului (CMA).Pentru urmatorii parametrii caracteristicile de performanta specificate sunt: acuratetea, precizia, si limita de detectie:
   
--------------------------------------------------------------------------------
Acuratetea Precizia Limita de detectie
Parametru % % %
din CMA1) din CMA2) din CMA3)
--------------------------------------------------------------------------------
Acrilamida^a)
Aluminiu 10 10 10
Amoniu 10 10 10
Arsen 10 10 10
Benzen 25 25 25
Benz(a)piren 25 25 25
Bor 10 10 10
Bromati 10 10 10
Cadmiu 10 10 10
Cloruri 10 10 10
Clorura de vinil^a)
Conductivitate 10 10 10
Crom 10 10 10
Cianuri totale 10 10 10
Cianuri libere 10 10 10
Cupru4) 10 10 10
1,2-dicloreten 25 25 10
Epiclorhidrina^a)
Fluor 10 10 10
Hidrocarburi policiclice
aromatice5) 25 25 25
Mangan 10 10 10
Mercur 10 10 10
Nichel 10 10 10
Nitrati 10 10 10
Nitriti 10 10 10
Oxidabilitate6) 25 25 25
Pesticide7) 25 25 25
Plumb 10 10 10
Seleniu 10 10 10
Sodiu 10 10 10
Stibiu 25 25 25
Sulfat 10 10 10
Tetracloretan8) 25 25 10
Tricloretena8) 25 25 10
Trihalometani5) - Total 25 25 10
    a) Conditii: controlul concentratiei conform specificatiei de productie.
    NOTA:
    1) Acuratetea este eroarea sistematica si este exprimata ca diferenta dintre valoarea medie a unui numar mare de determinari repetate si valoarea adevarata (conform definitiei standardului ISO 5725).
    2) Precizia este eroarea aleatoare si este exprimata ca deviatia standard a dispersiei rezultatelor fata de o valoare medie (conform definitiei standardului ISO 5725).
    3) Limita de detectie este considerata a fi:
    a) o valoare de 3 ori mai mare decat deviatia standard asociata unui numar de determinari, pentru o proba simpla de apa continand o concentratie mica a parametrului; sau
    b) o valoare de 5 ori mai mare decat deviatia standard a unei probe martor pentru fiecare serie de probe.
    4) Metoda va determina cianurile totale sub toate formele.
    5) Caracteristicile de performanta se aplica individual pentru substantele specificate, la 25% din valoarea parametrilor din anexa nr. 1.
    6) Oxidarea va fi efectuata timp de 10 minute la 1000C in mediu acid, folosind permanganat de potasiu.
    7) Caracteristicile de performanta se aplica individual pentru fiecare pesticid si depind de pesticidul respectiv. In prezent, aceasta limita de detectie nu este realizabila pentru toate pesticidele, dar trebuie sa constituie un obiectiv de realizat.
    8) Caracteristicile de performanta se aplica individual pentru substantele specificate, la 50% din valoarea parametrilor din anexa nr. 1.
    2.2. Pentru concentratia ionilor de hidrogen metoda de analiza trebuie sa poata masura o concentratie egala cu CMA, cu o acuratete si o precizie de 0,2 unitati de pH.
    3. Parametrii pentru care nu sunt specificate performantele metodelor de analiza:
    - Carbon organic total
    - Culoare
    - Gust
    - Miros
    - Turbiditate*)
    __________
    *) Pentru monitorizarea turbiditatii in apa de suprafata tratata metoda de analiza trebuie sa masoare cel putin concentratii egale cu valoarea parametrilor (CMA), cu o acuratete si o precizie de 25%."

   Art. II. - Planurile de conformare prevazute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 458/2002 vor fi intocmite de catre producatorii si distribuitorii de apa potabila in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi.
   Art. III. - (1) Ministerul Administratiei si Internelor va centraliza planurile de conformare prevazute la art. II, incluzand calendarul si costul activitatilor, in termen de 180 de zile de la data publicarii prezentei legi.
   (2) Ministerul Administratiei si Internelor va monitoriza si va controla implementarea planurilor de conformare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
   
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR                         PRESEDINTELE SENATULUI
VALER DORNEANU NICOLAE VACAROIU
    Bucuresti, 28 iunie 2004.
    Nr. 311.